ALEGE INTERCRIS

La scoala noastra de soferi , vei lua permis !
Prin continuarea in vederea accesarii site-ului intercris.ro 
declarati ca ati citit si ati inteles Politica de confidentialitate
disponibil la https://www.intercris.ro/stiri/politica-aplicare-gdpr-25/
 LA PROBA PRACTICA ESTE OBLIGATORIE PURTAREA MASTII DE PROTECTIE!
 
 
Tulcea Scoala de Soferi InterCris - Categoriile B, C, CE  - Notiuni generale despre conducerea ecologica - Tulcea Scoala de Soferi InterCris - Noi te facem Sofer
afla mai multe

Stiri » Notiuni generale despre conducerea ecologica - 10.05.2020

Notiuni generale despre conducerea ecologica
Definirea notiunii de conducere ecologica
Conducerea ecologica este asamblul de masurilor comportamentale, de control sau verificare a vehiculului, care duc la un consum de carburant mai mic, protejand astfel mediul inconjurator. Astfel orice masura luata pentru a scadea consumul de combustibil se inscrie in aria conducerii ecologice.
Sistemele auxiliare ale unui autovehicul precum si unul dintre cele mai cunoscute si folosite, aerul conditionat, au ca efect cresterea consumului de carburant si astfel autovehicolul polueaza mai mult mediul.
Pe langa sistemele auxiliare care duc la gresterea nivelului poluarii mai sunt si anumite materiale folosite in industria auto care odata ajunse in stadiu de deseuri polueaza grav mediul inconjurator. Cantitatea acestor tipuri de reziduri trebuie pe cat posili redusa.
Astfel se recomanda prelungirea de viata a acestora pe cat posibil, spre exemplu se recomanda schimbarea amvelopelor o data la 10.000 km ceea ce duce la prelungirea duratei de viata. De asemenea dupa utilizarea lor se recomanda reciclare.
Notiuni generale
Planificarea traseului pentru a economisii atat timp cat si carburant face parte din comportamentul conducerii ecologice
de asemenea evitarea zonelor agromerate este tot un comportament ecologic , folosirea aerului conditionat are ca efect cresterea consumului de energie si in consecinta a poluarii daca autovehicolul este dotat cu tempomat se recomanda folosirea lui deoarece acesta duce la scaderea consumului de carburant .
Pentru a conduce ecologic este necesara verificarea la rece a presiunii din roti cel putin o data pe luna , schimbare amvelopelor intre ele l0.000 km duce deasemenea la un comportament ecologic .
Pornirea motorului fara al accelera si demararea imediata duc la reducerea consumului.
Evitarea transportarii obiectelor care nu sunt necesare in autovehicul duc la scaderea consumului de carburant
Culoarea neagra a fumului de esapament indica un consum mare de carburant
Fumul de culoare albastra arata un consum peste limita de ulei al motorului autovehicolului
Pentru a reduce consumul de carburant este recomandat sa folositi o viteza constanta, de preferat medie conduita ecologica presupune si anticiparea situatiilor din trafic astfel incat sa se evite franarile bruste si accelerarile din tromba , arderea incomplecte si defectuoasa a carburantului duce inevitabil la poluarea mediului .
Schimbarea treptelor de viteza succesiv astfel incat sa se ajunga cat mai repede la treapta de viteza optima pentru a circula cu viteza dorita.
DE RETINUT!
Schimbati uleiul la depasirea termenului de valabilitate.
Nu plecati de pe loc cu motorul supraturat adica folositi 1500 rot/min.
Schimbati treptele de viteza la turatii mici 2000 rot/min in loc de 3000 rot/min(la stilul de conducere sportiv)
Folositi treptele de viteza superioare 3, 4 sau 5
Evitati aglomeratiile si fluidizati traficul
Stabiliti traseul din timp pentru a evita drumurile inutile
Folositi cat mai putin aerul conditionat si recirculati aerul in interiorul masinii.
Nu supra incarcati masina inutil
Nu circulati cu viteze foarte mari, peste 110 km/h consumul creste foarte mult datorita frecarii cu aerul(rezistenta aerodinamica)
Nu montati proiectoare suplimentare si nu montati eleroane si tot felul de ornamente care cresc rezistenta la inaintare.
Nu folositi inutil portbagajul acela suplimentar montat deasupra masinii
Verificati presiunea pneurilor
Conduceti cu viteza constanta, evitati accelerarile bruste sau franarile bruste, reducand treptat viteza anticipand din timp situatiile periculoase.
VA DORIM MULT SUCCES !